На фермі працює кількадесят людей. Нині на фермі є 300 дійних корів, які дають за день чотири тонни молока. Його як продають у сирому вигляді, так і з нього виготовляють різного види молочні продукти, —роз’яснює директор підриємства Микола Юсковець
Ферма у селі Старий Порицьк – здавалося б типова, як і сотні інших. Корівники, доїльні апарати, молоко, а з нього – сир та масло. Втім, якщо приглянутися ближче – тут виготовляють єдині в області органічні молочні продукти, й лише півроку тому відкрили першу у Західній Україні органічну сироварню.
Перш ніж продовжувати, напевно, варто зрозуміти, що ж це таке – органічний продукт. Насправді, за ним криється низка міжнародних документів та сертифікатів, які дають право продукту мати статус органічного.
Як пише «Федерація органічного руху України», органічні продукти – це такі продукти, при виробництві яких:
Органічні продукти та сільські господарства, які їх виготовляють є вкрай важливими у предтавництві України на європейському ринку, адже саме там запроваджені стандарти цієї продукції.
Так, підприємство «Старий Порицьк» щороку проходить сертифікацію. Аби її замовити, необхідно заплатити за аналіз продукту кількасот євро спеціалізованим лабораторіям, які й перевіряють продукт на придатність статусу «органічний». Так, ферма володіє двома швейцарськими сертифікатами «Органік стандарт» та «Біофіс».
ТОВ «Старий Порицьк» має лідерські позиції серед десятків підприємств в Україні і щороку підтверджує це сертифікацією. Президент громадської спілки «Органічна Україна» Олена Березовська заявила наприкінці 2017-го року, що «Старий Порицьк» є другим в Україні найкращим органічним фермерським господарством.
Як же вдається такому непримітному, здавалося б, підприємству у Іваничівському районі досягти такого рівня якості?
ТОВ «Старий Порицьк» – у минулому звичайна ферма. Проте у 2010 бізнесмен, виходець з Іваничівщини Валентин Обштир перетворив її у повністю органічну, інвестуючи кошти. Від трави, яку їдять корови, до кінцевого продукту – молока, сиру, масла – тут все органічне. Упродовж шести років тут лише продукували сировину, тобто молоко. З 2017 року тут відкрили першу у Західній Україні органічну сироварню.
На фермі працює кількадесят людей. Нині на фермі є 300 дійних корів, які дають за день чотири тонни молока. Його як продають у сирому вигляді, так і з нього виготовляють різного види молочні продукти, —роз’яснює директор підриємства Микола Юсковець
Органічне підприємство — органічне у всьому. «Старий Порицьк» доглядає за своєю землею і використовує під час її обробки виключно органічні речовини.
Догляд за коровами здійснюється нетипово. Вони не прив’язані, у теплий період випасаються вільно на пасовищах, у холодний – в корівнику. Годують корів кормами, в теплі пори року додають якусь зелену культуру, — розповідає Микола Юсковець.
Органічна ферма «Старий порицьк» сьогодні вирощує зернові культури, виготовляє мед та молочні продукти. Нині сир зі Старого Порицька можна купити онлайн, також він реалізовується на одній із мереж супермаркетів України. А зернові культури підприємство експортує до ЄС, зокрема льон, гречку і безглютенову пшеницю до Швейцарії. За рахунок цього підприємство добре заробляє і має кошти на розвиток.
За визначенням Міжнародної федерації органічного сільськогосподарського руху (IFOAM) «органічне сільське господарство це — виробнича система, що підтримує здоров’я ґрунтів, екосистем і людей. Воно залежить від екологічних процесів, біологічної різноманітності та природних циклів, характерних для місцевих умов, при цьому уникається використання шкідливих ресурсів, які викликають несприятливі наслідки. Органічне сільське господарство поєднує в собі традиції, нововведення та науку з метою покращення стану навколишнього середовища та сприяння розвитку справедливих взаємовідносин і належного рівня життя для всього вищезазначеного».
Станом на 2016 рік в Україні кількість органічних господарств сягнула цифри 360. Останнім часом попит на створення такого роду бізнесу зріс.
Середня зарплата працівника цієї Старопорицької ферми – п’ять тисяч гривень. А працюють тут – майже усі місцеві жителі села. Саме ж підприємство одне із найбільших у свіжоспеченій Павлівській об’єднаній територіальній громаді і входить до стратегічного плану розвитку громади як один із факторів позитивного впливу.
Саме ж підприємтсво також не проти допомогти громаді, в якій існує. Окрім як бути роботодавцем, допомагає технікою у необхідних господарських справах і звісно ж сплачує податки.
Автор – Марія Доманська
Публікація була створена також за інформаційної допомоги Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування. Центр створений за підтримки Програми ЄС для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, який забезпечує всебічну підтримку функціонування вже діючих ОТГ, а також сприяє утворенню нових територіальних громад в області.